27.8 C
Bangkok
Thursday, July 25, 2024
https://www.thaihonda.co.th/honda/
https://www.mercedes-benz.co.th/th/passengercars/finance/offers.html?gagcmid=GA_16621475037_153239610427_662308114214&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwir2xBhC_ARIsAMTXk857jTSdUXpkaXpWmnd52hYaIiSYB7ZK87GyAU_rQMaBpJNjvCX4NOoaAkfEEALw_wcB&gclsrc=aw.ds#contact
https://www.bitec.co.th/th/event/fast-auto-show-thailand-2024
https://www.thaihonda.co.th/honda/
benz900x192px_1
Fast Auto Show Thailand 2024
previous arrow
next arrow

Porsche AG ปรับโฉมกลุ่มผลิตภัณฑ์ พร้อมเพิ่มเงินปันผลเป็นสองเท่า

สตุ๊ทการ์ท. ปอร์เช่ เอจี (Porsche AG) จัดประชุมสามัญผู้ถือหุ้นประจำปีออนไลน์ เมื่อวันที่ 7 มิถุนายนที่ผ่านมา โดย โอลิเวอร์ บลูเม (Oliver Blume) ประธานคณะกรรมการบริหาร ได้แสดงความพึงพอใจต่อผู้ถือหุ้นของบริษัท และอธิบายกลยุทธ์ปัจจุบันที่ฝ่ายบริหารมุ่งมั่นที่จะดำเนินต่อไป “ในปี 2023 ปอร์เช่ประสบความสำเร็จอย่างเยี่ยมยอดตามเป้าหมายท้าทายที่ตั้งไว้ สถานะทางการเงินของเรามีความแข็งแกร่ง แม้เราจะเผชิญกับความไม่แน่นอน เรายังคงทำกำไรได้อย่างมากมาย ในขณะเดียวกัน เรายังสามารถสร้างสมดุลที่ดีขึ้นสำหรับยอดขายของเราในภูมิภาคต่างๆ ทั่วโลก”

มุมมองของเขาที่มีต่อปี 2024 และในอนาคตนั้น ล้วนเต็มไปด้วยความมุ่งมั่นและการมีทัศนคติที่ดี  “สำหรับปอร์เช่ ปี 2024 คือปีแห่งการเปิดตัวผลิตภัณฑ์ใหม่ ด้วยการเปิดตัวรถยนต์รุ่นใหม่ที่มากที่สุดในประวัติศาสตร์ของบริษัท โดยภายในไม่กี่เดือนที่ผ่านมา เราได้เปิดตัวรถยนต์รุ่นใหม่ถึง 5 รุ่น ซึ่งในปีนี้จะทำให้เรามีกลุ่มผลิตภัณฑ์ที่แข็งแกร่งที่สุดในประวัติศาสตร์ของปอร์เช่” อย่างไรก็ตาม บลูเม (Blume) ได้ชี้แจงต่อผู้ถือหุ้นว่า “การเปิดตัวรถยนต์หลายรุ่นในช่วงเวลาสั้นๆ เป็นงานที่ซับซ้อนและมีความท้าทายสำหรับบริษัท ขณะนี้เรากำลังสั่งสมแรงขับเคลื่อนที่สำคัญที่จะพาเราไปสู่ความก้าวหน้าในปี 2025 และเป็นการวางรากฐานสำหรับผลกำไรในอนาคตและเงินปันผลในปีต่อๆ ไป”

ดร. โวล์ฟกัง ปอร์เช่ (Dr Wolfgang Porsche) ประธานคณะกรรมการกำกับดูแล กล่าวขอบคุณพนักงานทั้ง 42,000 คน “ในนามของคณะกรรมการกำกับดูแลทั้งหมด ผมขอแสดงความขอบคุณอย่างยิ่ง ด้วยความมุ่งมั่นและใส่ใจในหน้าที่ที่ยอดเยี่ยม พวกคุณทุกคนมีส่วนสำคัญในการทำให้ปีที่ผ่านมาประสบความสำเร็จอีกครั้ง แม้จะเผชิญกับความท้าทายมากมาย แต่เราก็ยังสามารถสร้างมาตรฐานใหม่จากผลิตภัณฑ์ของเราในปี 2023”

ตามนโยบายการจ่ายเงินปันผล คณะกรรมการบริหารและกำกับดูแล ได้เสนอต่อที่ประชุมสามัญประจำปีผู้ถือหุ้น เพื่อจ่ายเงินปันผลประจำปี 2023 ประมาณ 2.1 พันล้านยูโร คิดเป็นสัดส่วนเกือบ 41% ของกำไรสุทธิของกลุ่มบริษัท อยู่ที่ 2.30 ยูโร ต่อหุ้นสามัญ และ 2.31 ยูโร ต่อหุ้นบุริมสิทธิ์ จากแผนระยะกลาง ปอร์เช่วางแผนที่จะจ่ายเงินปันผลให้แก่ผู้ถือหุ้นประมาณ 50% ของกำไรสุทธิของกลุ่ม

นอกเหนือจากการลงมติเรื่องข้อเสนอการจ่ายเงินปันผล วาระการประชุมสามัญผู้ถือหุ้น ยังรวมถึงการเลือกตั้งคณะกรรมการผู้แทนผู้ถือหุ้นชุดใหม่ ซึ่งวาระจะสิ้นสุดเมื่อปิดการประชุมสามัญประจำปี โดยคณะกรรมการกำกับดูแล เสนอต่อที่ประชุมสามัญผู้ถือหุ้น ให้เลือกคณะกรรมการผู้แทนผู้ถือหุ้นชุดเดิมทั้ง 10 ท่าน เข้าดำรงตำแหน่งต่อไป

ในปีงบประมาณ 2023 อัตราผลตอบแทนต่อหุ้นสามัญอยู่ที่ 5.66 ยูโร และอัตราผลตอบแทนต่อหุ้นบุริมสิทธิ์อยู่ที่ 5.67 ยูโร ยอดขายรวมของกลุ่มในปี 2023 อยู่ที่ 40.5 พันล้านยูโร เพิ่มขึ้น 7.7% (จากปีก่อน 37.6 พันล้านยูโร) กำไรจากการดำเนินงานของกลุ่ม เพิ่มขึ้น 7.6% อยู่ที่ 7.3 พันล้านยูโร (จากปีก่อน 6.8 พันล้านยูโร) อัตราผลตอบแทนจากการขายของกลุ่ม ยังคงอยู่ที่ 18% แม้ว่าจะมีการหยุดชะงักของห่วงโซ่อุปทานทั่วโลก และการลงทุนที่สูงเป็นพิเศษในด้านดิจิทัล ผลิตภัณฑ์และนวัตกรรม และการสร้างประสบการณ์ของ  แบรนด์ ในส่วนของกระแสเงินสดสุทธิจากการดำเนินงานด้านยานยนต์ อยู่ที่ 4.0 พันล้านยูโร ในปีงบประมาณ 2023 (จากปีก่อน 3.9 พันล้านยูโร)

ปอร์เช่ส่งมอบรถยนต์ให้ลูกค้าทั้งสิ้น 320,221 คันในปี 2023 เพิ่มขึ้น 3.3% เมื่อเทียบกับปีก่อน โดยภูมิภาคการขายต่างๆ มีความสมดุลกันมากขึ้นกว่าในปี 2022 โอลิเวอร์ บลูเม (Oliver Blume) กล่าวว่า “ด้วยการเปิดตัวรถยนต์รุ่นใหม่ที่มากที่สุดในประวัติศาสตร์ของบริษัท ปอร์เช่ได้ปรับโฉมรถยนต์ครอบคลุมทั้ง รุ่นคาเยนน์ (Cayenne), พานาเมร่า (Panamera), มาคันน์ (Macan), ไทคานน์ (Taycan) และ 911 การปรับโฉมครั้งนี้ ทำให้เราสามารถลดอายุเฉลี่ยของผลิตภัณฑ์ในกลุ่มของเราลงครึ่งหนึ่ง ในด้านเทคโนโลยี ผลิตภัณฑ์ใหม่เหล่านี้ กำลังสร้างมาตรฐานในอุตสาหกรรมยานยนต์ เรามีไพ่ใบสำคัญอยู่ในมือ และตอนนี้เป็นเวลาที่จะเผยไพ่ใบนี้ออกมา” นอกจากนี้ โอลิเวอร์ บลูเม (Oliver Blume)  ยังกล่าวกับผู้ถือหุ้น เกี่ยวกับรถยนต์ SUV ไฟฟ้ารุ่นใหม่อย่าง มาคันน์ (Macan) จะเปิดตัวในปี 2024 ว่า “รถยนต์รุ่นนี้เป็นรุ่นขายดีติดอันดับต้นๆ ของเรามาอย่างยาวนาน และจะยังคงเป็นรุ่นที่มีสมรรถนะสูงที่สุดในกลุ่มรถยนต์ประเภทเดียวกันในฐานะรถยนต์ไฟฟ้า 100%” พร้อมกล่าวถึงรถยนต์ Porsche 911 รุ่นปรับโฉมที่เปิดตัวไปเมื่อไม่กี่วันก่อน ว่า “ผมมั่นใจว่า 911 รุ่นนี้ จะสร้างมาตรฐานใหม่ขึ้นอีกครั้ง เพราะนับเป็น 911 รุ่นแรกที่มาพร้อมกับระบบขับเคลื่อนไฮบริด ได้รับแรงบันดาลใจจากมอเตอร์สปอร์ต มาพร้อมกับพละกำลังที่มากขึ้นและสมรรถนะการขับขี่ที่ดีเยี่ยมยิ่งขึ้น บนสนามแข่ง Nürburgring Nordschleife คาร์เรร่า จีทีเอส (911 Carrera GTS) ใหม่ นี้เร็วกว่ารุ่นก่อนหน้าถึง 8.7 วินาที เห็นได้ชัดว่า เทคโนโลยีไฮบริดสมรรถนะสูงนี้เหมาะอย่างยิ่งสำหรับ 911 คาร์เรร่า จีทีเอส (911 Carrera GTS)”

แม้ประธานคณะกรรมการบริหารจะมีความมั่นใจและมีทัศนคติในเชิงบวก แต่เขายังได้อธิบายให้ผู้ถือหุ้นส่วนทราบถึงสิ่งที่เรียกว่า V Effect ของตลาด ที่เกิดควบคู่กับการเปิดตัวรถรุ่นใหม่ทุกครั้ง โดยกล่าวว่า “สำหรับรถรุ่นก่อนหน้า เราจะมีการลดจำนวนการผลิตลง ในขณะเดียวกัน รถรุ่นใหม่ก็จะทยอยเปิดตัวตามความเหมาะสมของตลาดและตัวแปรต่างๆ กราฟยอดขายและรายได้รูปตัว V นี้ถือเป็นเรื่องปกติ ปอร์เช่จะพยายามควบคุมรถแต่ละรุ่นให้ดีที่สุด เรามีแนวทางของตัวเองมาโดยตลอด และคำนึงถึงลูกค้าของเราเสมอ ยิ่งเวลาเราเผชิญกับแรงลมปะทะ เราก็ยิ่งไปได้ไกลขึ้น แม้ว่าจะต้องใช้ความพยายามมากขึ้นก็ตาม นั่นเป็นเพราะเรามองด้วยวิสัยทัศน์ในระยะยาว”

โอลิเวอร์ บลูเม (Oliver Blume) กล่าวเพิ่มเติม “ปอร์เช่ไม่ได้เพียงแค่เปิดตัวรถรุ่นใหม่เท่านั้น แต่ยังมุ่งมั่นลงทุนสำหรับอนาคตอย่างเต็มที่ แม้ว่าจะเป็นช่วงเวลาที่ท้าทาย ปีที่แล้วเพียงปีเดียว เราได้ลงทุนไปประมาณ 5 พันล้านยูโรในด้านการวิจัยและพัฒนา รวมถึงการลงทุนภายในระบบนิเวศของปอร์เช่ ซึ่งเป็นจำนวนเงินที่มากที่สุดในประวัติศาสตร์ของบริษัท เรากำลังพัฒนาระบบดิจิทัลภายในบริษัทอย่างเต็มที่ ด้วยเงินทุนถึง 4 พันล้านยูโร ในช่วง 5 ปีต่อจากนี้ และจะมีการใช้เงินกว่า 350 ล้านยูโร เพื่อลงทุนด้านข้อมูลและปัญญาประดิษฐ์โดยเฉพาะ”

ปอร์เช่ยืนยันการคาดการณ์ในระยะยาว

ปอร์เช่เริ่มต้นไตรมาสที่ 2 ได้อย่างแข็งแกร่ง และมีความพอใจกับปริมาณความต้องการรถยนต์ที่ยังคงเติบโตในเกือบทุกภูมิภาค มีเพียงประเทศจีนเท่านั้น ที่ความต้องการสินค้าหรูหราในปัจจุบันยังคงซบเซาในทุกตลาดผลิตภัณฑ์ ไม่ว่าจะเป็นสินค้าอุปโภคบริโภค หรือตลาดรถยนต์เอง อย่างไรก็ตาม แม้ว่าเศรษฐกิจมหภาคจะยังคงมีความท้าทายอยู่ แต่ปอร์เช่ เอจี (Porsche AG) จะยังคงยืนยันตามที่คาดการณ์ไว้ ภายใต้เงื่อนไขที่สภาพแวดล้อมทางเศรษฐกิจมหภาคจะไม่เลวร้ายลงไปอย่างมีนัยยะสำคัญ

สำหรับทั้งปี 2024 บริษัทฯ คาดการณ์อัตราผลตอบแทนจากการดำเนินงานของกลุ่มบริษัทฯ อยู่ในช่วง 15 ถึง 17% โดยการคาดการณ์นี้อิงตามยอดขายของกลุ่มบริษัทฯ ที่อยู่ระหว่าง 40 ถึง 42 พันล้านยูโร ในระยะกลาง ปอร์เช่ยังคงยืนยันการคาดการณ์อัตราผลตอบแทนจากการดำเนินงานของกลุ่มบริษัทฯ อยู่ที่ประมาณ 17 ถึง 19% ในระยะยาวบริษัทยังตั้งเป้าที่จะสร้างผลตอบแทนจากการดำเนินงานของกลุ่มบริษัทฯ ให้มากกว่า 20%

Porsche AG Updates Product Range and Doubles Dividends

– Chairman of the Executive Board Oliver Blume: “In 2023, Porsche impressed while realising all its ambitious forecasts. Our financial position is robust and, even in uncertain times, we remain highly profitable. For Porsche, 2024 is a year of new product launches, with the biggest model launch programme in the company’s history. In the past months we have launched new models for five model series. We are thereby laying the foundations today for our profits tomorrow – and for future dividends.”

– Chairman of the Supervisory Board Dr Wolfgang Porsche thanks the company’s employees: “With your exceptional personal commitment and conscientiousness, you have all made a significant contribution to making the past financial year another successful one, despite all the challenges, enabling us to set new standards with our products in 2023 as well.”

– For the 2023 financial year, the Executive and Supervisory Boards propose a dividend of 2.30 euros per ordinary share and 2.31 euros per preferred share.

Stuttgart. Porsche AG holds its virtual Annual General Meeting on 7 June. Chairman of the Executive Board Oliver Blume expresses his satisfaction to the company’s shareholders and explains the current strategy, which the management aims to continue pursuing despite the challenging macroeconomic conditions. “In 2023, Porsche impressed while realising all its ambitious forecasts. Our financial position is robust and, even in uncertain times, we remain highly profitable. At the same time, we struck an even better balance in our sales in the regions of the world,” Oliver Blume reflects.

His outlook for 2024 and the future is ambitious and optimistic in equal measure: “For Porsche, 2024 is a year of new product launches, with the biggest model launch programme in the company’s history. In the past months we have launched new models for five model series. As of this year, we will have the strongest product range in the history of Porsche.” However, Blume also makes clear to the shareholders: “Having so many launches in such a short period is a complex task and a challenge for the company. We are currently gathering the momentum that will take us full speed ahead in 2025. We are laying the foundations today for our profits tomorrow – and for future dividends.”

Chairman of the Supervisory Board Dr Wolfgang Porsche thanks the 42,000 employees: “On behalf of the entire Supervisory Board, I want to express our special thanks and recognition. With your exceptional personal commitment and conscientiousness, you have all made a significant contribution to making the past financial year another successful one, despite all the challenges, enabling us to set new standards with our products in 2023 as well.”

In accordance with the dividend policy, the Executive and Supervisory Boards propose to the Annual General Meeting a dividend payment of roughly 2.1 billion euros for the 2023 financial year. This corresponds to just under 41 per cent of the Group profit after tax, and to 2.30 euros per ordinary share and 2.31 euros per preferred share. In the medium term, Porsche plans to pay its shareholders around 50 per cent of the Group profit after tax.

Alongside the vote on the dividend proposal, the agenda of the Annual General Meeting also includes the re-election of the shareholder representatives on the Supervisory Board, whose term ends at the close of the Annual General Meeting. The Supervisory Board proposes to the Annual General Meeting to elect all 10 current shareholder representatives for a further term.

In the 2023 financial year, the yield per ordinary share was 5.66 euros and the yield per preferred share was 5.67 euros. Group sales in 2023 came to 40.5 billion euros. This equates to an increase of 7.7 per cent (previous year: 37.6 billion euros). The Group operating profit increased by 7.6 per cent to 7.3 billion euros (previous year: 6.8 billion euros). The Group operating return on sales remained stable at 18.0 per cent – despite disruptions to global supply chains and exceptionally high investments in digitalisation, the product and innovation portfolio, and the brand experience. The net cash flow automotive was 4.0 billion euros in the 2023 financial year (previous year: 3.9 billion euros).

With 320,221 vehicles delivered to customers in 2023, Porsche achieved an increase of 3.3 per cent on the previous year, with the various sales regions even more equally balanced than in 2022. “With the biggest model launch programme in the company’s history, Porsche has comprehensively updated the Cayenne, the Panamera, the Macan, the Taycan and the 911. With this we’re halving the average age of our model range. In technological terms, the new products are setting standards in the automotive world. We hold many trump cards in our hand – and now is the time to play them.” Among other topics, Oliver Blume tells the shareholders about the new all-electric Macan SUV, which will be launched in 2024: “Our long-standing bestseller will, now as an all-electric car, continue be the highest-performance model in its segment.” Referring to the updated Porsche 911 presented a few days ago, Blume says: “I am certain that this 911 will set new standards once again.” It is the first 911 with a hybrid drive. Inspired by motorsport, with even more power and even better driving dynamics. On the Nürburgring Nordschleife, the new 911 Carrera GTS was 8.7 seconds faster than its predecessor. “It’s already clear that this high-performance hybrid technology is perfect for the 911 Carrera GTS,” explains Oliver Blume.

As optimistic as he is, the Chairman of the Executive Board also explains to the shareholders the market’s so-called V effect that accompanies every model launch: “With the predecessor model, we have a gradual winding down in terms of the number of units. At the same time, the new generations are introduced in stages based on markets and variants.” This V curve for sales and revenue is normal. Porsche will endeavour to control it as well as possible for each model series. “Porsche has always forged its own way – and always with our customers in mind. We face the headwinds. We go the extra mile. Even if it takes more effort. Especially because we think long term.”

Porsche is investing decisively in its future, not only through new product launches, even – and especially – in challenging times. “Last year alone we invested around 5 billion euros in research and development and in the Porsche ecosystem – the largest amount spent in the history of our company,” Oliver Blume reports. “We are resolutely advancing digitalisation in the company. To the tune of 4 billion euros in the coming five years, more than 350 million of which will be invested in data and artificial intelligence alone.”

Porsche confirms long-term forecasts

Porsche got off to a robust start in the second quarter and is pleased with how demand continues to develop in almost all regions. Only in China has the current demand for exclusive products remained subdued across all markets, both for consumer goods and for cars. Despite the prevailing challenging macroeconomic environment, Porsche AG stands by its forecasts, provided that the macroeconomic circumstances do not deteriorate significantly. For the whole of 2024, the company expects a Group operating return on sales in the 15 to 17 per cent range. This projection is based on Group sales in the around 40 to 42 billion euros range. In the medium term, Porsche is standing by its forecast of a Group operating return on sales of around 17 to 19 per cent. In the long term, the sports car manufacturer is aiming for a Group operating return on sales of more than 20 per cent.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
21,900SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles